SNEVANI SNEGOVI
ÁLOM HAVA

igrani film
/koprodukcija Srbije i Mađarske/

direktor fotografije: Jovan Milinov /SRB/

montaža: Aleksandar Komnenović

ton majstor: Aleksandar Stojšin, Beke Tamás

uloge: Nandor Silađi, Friđeš Kovač, Đerđ Barko, Janoš Merč, Čaba Horvat, Žolt Danielfy, Mikloš B. Sekelj, Anita Tot, Laslo Čendeš, Dr. Lajoš Pap, Natalija Vicei, Akoš Buza

kostimi: Ibolja Morvai /H/

rekviziti: Gabor Boka /H/, Đerđ Vist /H/, Miroslav Jovančić /SRB/, Valerija Lukač /SRB, Đeze Šomođi /SRB/,

muzika: Silard Mezei /SRB/, Mikloš Lukač /H/, Andraš Berec /H/, Arpad Bakoš /SRB/, Đerđ Sabadoš /H/…

vođa snimanja: Ferenc Lavro /SRB/

organizator: Robert Klajn /SRB

asistent režije: Petar Jovanović /SRB/

scenario i reditelj: Zoltan Bičkei /SRB/

producent: Siniša Bokan /Arbos d.o.o/, Novi Sad, LUMIERE d.o.o., Zoltan Činči i Laslo Kriško, Budimpešta i Jene Haberman FilmArt d.o.o., Budimpešta

35 mm
color Kodak, HD
trajanje: 112 min.

PONOVNO RAĐANJE RAVNICE

Godine 1680. u doba snevanih snegova (arhaično ime decembra) nakon najezde Turaka, u pustoši ispražnjene Bačke, nema nigde nikoga na više dana hoda. U ovoj situaciji, koji liči na “kraj vremena” vidimo dramu ljudskog roda, koji nema “svoda” iznad glave i ne zna da započne nov život. Beketovska situacija.

Na početku filma se pojavljuju među  ruševnim zidovima monumentalne opustele crkve, koja nema svoda. Dijak, Hromi i Jednooki, koji su se oslobodili turskog ropstva, u potrazi su za davno izgubljenom domajom. Predstoji im borba za novu životnu šansu. Vezani su istom sudbinom gubitnika: sakati vojnik kao zatočenik junačkih gestova, dijak – zatočenik sholastičkih znanja i njihov sluga – zatočenik svoje strasti prema zemlji. I svi pomalo deformisani od neslobode  ropstva.

Pojavljuje se baštinik starih znanja, Starina, i njegova kći. Starina pokušava da ih uči, ali bez uspeha, pa deobom semenki za setvu pokušava da spase zajednicu od rasipanja, ali postiže suprotno – razdvaja ljude koji imaju egoističnu predstavu o svetu.

Nakratko pored vatre boravi Pevač/Pastir. Ogorčen u ljude i razočaran u život, davno je batalio svoj poziv. Sugestivni ritmovi njegovog drvenog cimbala ipak svakome pomeraju nešto u duši.  U međuvremenu tri Dijakove vizije prekidaju tok ove “povesti duša”.  Prva je pojava kralja Matije, sina Sibinjani Janka, koji svoje uspešno zemno carevanje smatra porazom, budući ubeđen da je samo gradnja duhovnog svoda dostojna sledbeništva. Drugi je kralj Ladislav, koji sebe smatra izdajnikom naroda, pošto je za vreme svog carevanja prednost davao čistoti duše, zanemarujući zemne interese. Kao treći  pojavljuje se kralj Atila, bič božji, koji govori starim, predačkim znanjem i nudi nedorečenost nepregledne prošlosti.

Iscrpljeni jalovim baktanjem sa sobom kao i bezobzirnošću spram svojih sapatnika, junaci, sa izuzetkom stamenog Dijaka, kreću put svojih umišljenih ciljeva. Vođen pohlepom, Jednooki ubija Starinu. Siluje mu kćer, i u potrazi za ostatkom semenki vraća se u ruševnu crkvu te u napadu bezumnog gneva ubija i Dijaka, utonulog u misli. Ostavljena sebi, smrtno prestrašena kći sahranjuje pokojnike.

U završnici filma, po užarenoj ledini tetura se Jednooki, kao korov zakotrljan vetrom. Predstoji mu dramatičan susret sa kćeri Starine i sinom Hromoga, što će za sve njih predstavljati iskušenje. Njihov preobražaj pod vođstvom mladog sina Hromoga, je pak zaloga budućnosti. Pod večnim, beskrajnim svodom ravnice.

Godine 1680. u doba snevanih snegova nakon najezde Turaka, u pustoši ispražnjene Bačke, nema nigde nikoga na više dana hoda. Među ruševnim zidovima monumentalne opustele crkve, koja nema svoda pojavljuju se Dugajlija, Hromi i Jednooki, koji su se oslobodili turskog ropstva, u potrazi su za davno izgubljenom domajom. Kako obnoviti nestalu civilizaciju? Šta je zapravo lični zadatak  preživljenih? Kad nema “svoda” raspad je neminovan. Uzalud se pojavljuju baštinik starih znanja, Starina, i njegova kći, koji pokušavaju deobom semenki za setvu da spasu zajednicu od rasipanja. Nigde duhovne vođe, nigde uviđaja. Vođen pohlepom, Jednooki ubija Starinu, siluje mu kćer, i u potrazi za ostatkom semenki, u napadu bezumnog gneva ubija i Dugajliju, utonulog u misli. U završnici filma preživljenima predstoje dramatični susreti, posebna iskušenja. Njihov preobražaj pod vođstvom mladog sina Hromoga, je pak zaloga budućnosti.

O rediteljevoj nameri

Vojvodina 17. veka, opustela nakon turske najezde, odiše  pravom apokaliptičnom atmosferom, “kada u više dana hoda nije bilo niti  jedne žive duše”.  Šta se u takvim okolnostima može učiniti, odakle krenuti, kada jedna civilizacija doživi svoj krah, i nigde krova ili «svoda» na vidiku, samo čovek prepušten sâm sebi. A treba živeti. Šta je to u nama što nas ponekad čini kadrima za stvaranje predivnog sveta, a u isti mah sklonima da vazda, do uništenja, saplićemo jedni druge? Ovoga puta film je nacrtan samo sa mađarskim ljudima, bez prisustva /ovde i onda postojanih/ drugih nacija, kako bi svi konflikti bili samo opšteljudski, neopterećeni međunacionalnim odnosima i problemima. Poput balada ravnice, poput panonske tužbalice. Gledano očima težaka. U potrazi za iskupljujućom dobrotom, mogućim životom i tako potrebnim DA. “Jer mreti već znamo, samo živeti ne”.

scenario i reditelj:

Bičkei Zoltan,

Rođen 1958 u Kanjiži, gde je završio osnovnu školu. Srednju Likovnu Školu završio u Budimpešti. Između 1976 i 1992 živi i radi u Novom Sadu. Učestvuje u radu Tribine Mladih, član je redakcije «Uj Symposion» i jedan od glavnih saradnika «Dani džeza u Novom Sadu». Kao grafičar radi plakate i ilustracije knjiga za novosadski «Forum» i omote jazz ploče. Redovno crta, ali od 1980. više ne učestvuje na izložbama. Od 1992 živi i radi u Kanjiži, 1995. osniva festival «Jazz, improvizovana muzika», koji radi do 2012. Od 2001 do 2009. je umetnički direktor «Doma Umetnosti». Od 2009 je direktor RKA Jožef Nađ. Filmom se kontinuirano bavi od 1973. Film «Uzašašće» dobija Zlatnu Arenu za najbolju kameru u Novom Sadu i Grand Prix «Szots Istvan» u Mađarskoj na međunarodnom festivalu u Lakitelek. Član Akademija Umetnosti Mađarske.

Zoltan Bičkei,
024-875-144,
[email protected]

Važniji režiserski radovi:

1973-1987 Filmski etidi (super 8 mm)
1988 O Kanjiža (super 8 mm) 24 min.
1989 Telep (super 8 mm) 20 min.
1992 Crte Dobo Tihamera Kanjiža (16 mm) 32 min. – film esej
1994 Ravan (16 mm) 24 min. – kratki igrani film
1995 „…nego taj ogromni nebeski svod.” (Beta) 62 min. (korežiser sa Sabadoš Đerđom)
2000 Uzašašće (Vasnesenje Nađapati Kukac Petera)/35 mm/ –celovečernji igrani film
2003. Opus o ravnici – kratki film, /Mini DV/ korežiser sa Ivan Atilom
2004. Vatrohod /kratki igrani film /Mini DV/ scenarist
2006. Peščani sat  /koscenarist prema delima Danila Kiša, – (igrani film Sabolča tolnaija) 35 mm
2006. Lepa Tisa i ostalo…  (filmesej) – scenarist,  11 min. DVD
2012. Preko mene – dokumentarni film, 73 min, HD,
2013. Kratko putovanje sa Laslom Kunkovačom, dokumentarni film, 50 min. HD
2016. Snevani snegovi, – 35 mm – 112 min. (TV serija i igrani film) – /u snimanju/, reditelj, scenarist

Uloge

Dugajlija: Nandor Silađi, Subotičko Nar. Pozorište

Hromi: Friđeš Kovač

Starina: Đerđ Barko /Pečuj/

Kralj Ladislav: Janoš Merč, Pozorište Čokonai, Debrecen

Čenter/Pastir/muzičar Čaba Horvat, Budimpešta

Otac Franja: Žolt Danielfy Pozorište Čokonai, Debrecen

Jednooki: Mikloš B. Sekelj /Budimpešta/

Devojka: Anita Tot, Pozorište Jožef Katona, Budimpešta

Kralj Matija: Laslo Čendeš, /Pozorište Geza Gardonji, /Eger/

Kralj Atila: Dr. Lajoš Pap, Pečuj

Žena Hromog: Natalija Vicei, Subotičko Nar. Pozorište

Bečej: Akoš Buza, /Novosadsko Pozorište

DISTRIBUTER

Endre VENCZEL

+36203317112 – cell phone Hungary

+40771116293 – cell phone Romania

[email protected]
https://hu-hu.facebook.com/menjunkmoziba/

https://cinando.com/en/Company/anjoulafayette_23399/Detail
http://www.imdb.com/company/co0258193/
36203317112 – cell phone Hungary

PRODUCENTI

Arbos, (Novi Sad, Serbia), Siniša Bokan www.arbos.rs

Lümiére (Budapest, Hungary), Csincsi Zoltán, Kriskó László www.lum.hu

& FilmArt (Budapest, Hungary), Hábermann Jenő www.filmart.hu

DIREKTOR FOTOGRAFIJE

Jovan Milinov

Jovan Milinov, rođen je u Novom Sadu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu (elektrotehničku, zatim i muzičku). Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, katedra za Filmsku i TV kameru. Fotografijom i filmom bavi se od 1974. godine. Ima preko dvadeset godina iskustva u filmskoj, TV i video industriji, sa ostvarenjima u svim žanrovima – od reklamnih spotova, reportaža, serija, do muzičkih i art videa. Snimio je na desetine dokumentarnih i sedam igranih filmova.

Od 1988-1989. bio je zaposlen kao fotograf u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Izrađivao je slajdove i fotografije spomenika kulture, unutrašnjosti crkava i arheoloških lokaliteta. U periodu od 1989-1996, kao stalni honorarni snimatelj, radio je na TV Novi Sad – snimao je putopisne emisije, emisije za školski i kulturno-umetnički program, emisije “Od našeg dopisnika”, humorističku seriju “Foliranti”. Režirao je snimanje koncerata uživo, muzičke emisije o jazz (“Round Midnight”) i rock muzici (“Rokanje i rolanje”). Tri muzička spota grupe “Obojeni program”, koje je snimao i režirao, bila su emitovana na engleskoj MTV.

U statusu slobodnog umetnika nalazio se od 1989. godine. Od tada je snimao za mnogobrojne marketinške agencije, video i filmske produkcije, domaće (B92, Magic Box Multimedia, Hammer Creative, Media lab, UrbaNS) i strane TV kompanije (ZDF, MTV).

Od specijalnih projekata na kojima je radio može se izdvojiti snimanje dokumentarnog filma “Ratni dnevnik Tel Aviva” tokom rata u Zalivu 1991. godine i ekološki dokumentarni film o kišnim šumama amazonske džungle u Peruu 1995.

Tokom boravka u SAD (2000/2001) radio je kao snimatelj za produkcijske kuće White Rabbit Production i PS Video Production.

Od 1994. godine sarađuje sa Akademijom umetnosti – za studente režije snimao je ispitne filmove i predstave, za Muzički odsek snimao je koncerte, a za Likovni video art projekte. Od septembra 2003. godine zaposlen je u zvanju docenta, a zatim 2005. vanredni profesor, dok 2010. postaje redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu – Katedra za audiovizuelne medije, gde drži nastavu iz predmeta Umetnost snimanja kamerom, Kamera master i Kamera-estetika i filozofija.

Član je Srpske asocijacije snimatelja (SAS), Beograd i Utah Film Commission, Salt Lake City, Utah, USA.

Živi u Novom Sadu.

1994 Portret umetnika Dobo Tihamera i Ravan

 • Specijalna nagrada žirija za naročiti vizuelni doprinos, filmski festival “Mediawave“, Györ, Mađarska, april 1994.

1998 Tobacco Road

 • (Međunarodna koprodukcija – Švedska, Italija, Grčka, Bugarska, Srbija i Crna Gora) nominacija za najbolji TV dokumentarni film Švedske televizije.

1998 Etnički čisto

 • Nagrada za najbolji dokumentarni film na 46. Festivalu jugoslovenskog kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu, mart 1998.
 • Bronzana maslina” na Drugom međunarodnom festivalu video radova, Bar, maj 1998.
 • 3rd Amnesty International Film Festival, Amsterdam, Holandija, septembar 1998.
 • Meeting in Siberia, Novosibirsk, Rusija, septembar 1998.
 • Balkan Answer (Festival of Video Art from The Former Yugoslavia), St. Petersburg, Rusija, decembar 1998.

2001 Vaznesenje Nagyapati Kukac Petera

 • Nagrada za najbolju kameru na 10. Festivalu jugoslovenskog igranog filma Novosadska Arena“, Novi Sad, septembar 2001.
 • Glavna nagrada “Szots István” na III Smotri filmskih i TV autora malih zajednica, Lakitelek, Mađarska, 2002.

2005 Zemlja vajaje

 • Nagrada za najbolji dokumentarni film na Festivalu Kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu

2013 Frau Einstein

 • Kristalna prizma za fotografiju Akademije za filmsku umetnost i nauku Srbije (AFUNS)

1988

 • Igrani film Apsolutni sluh, režija Janko Baljak, u okviru omnibusa Šta radiš večeras – 35. festival jugoslavenskog igranog filma u Puli, Internationales Festival der Filmhochschulen, München 1988. (16/35mm, kolor)
 • Kratki igrani filmovi: Zbog osnovane sumnje, režija Janko Baljak – 35. Festival jugoslovenskog kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu (16mm, crno-beli)
 • Udisanje, kamera i režija Jovan Milinov – 35. Festival jugoslovenskog kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu. (16mm, kolor)

1990

 • Dokumentarni filmovi: Dunafalvi marš, režija Aleksandar Davić – 37. Festival jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu (16mm, kolor)
 • Istarske priče – okolica Pule, režija Srđan Karanović i Janko Baljak – 37. Festival jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu (35mm, kolor)

1991

 • Dokumentarni film Balkan, režija Aleksandar Davić – 38. Festival jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu (35mm, kolor)

1992

 • Dokumentarni film Putovanje, režija Dušan Torbica – 39. Festival jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu (16mm, kolor)

1993

 • Kratki igrani film Poslednja dadaistička predstava, režija Aleksandar Davić (Betacam SP)

1994

 • Dokumentarni film Portret umetnika Dobo Tihamera, režija Bicskei Zoltan (16mm, kolor)
 • Kratki igrani film Ravan, režija Bicskei Zoltan – Međunarodni filmski festival “MEDIAWAVE ’94”, Györ, Mađarska (16 mm, kolor)

1995

 • Dokumentarni film …but this big sky is… režija Bicskei Zoltan i Szabados György – Međunarodni filmski festival “MEDIAWAVE ’95”, Györ, Mađarska (Betacam SP)

1999

 • Igrani film Vaznesenje Nađapati Kukac Petera, režija Bicskei Zoltan (35mm, kolor)
 • Dokumentarni film Cosmo Girls, režija Želimir Žilnik, (Betacam SP)

2003

 • Igrani film Memo, produkcija Hammer Creative, režija Miloš Jovanović (HD Cam na 35 mm) – premijera na filmskom festivalu u Taormini, Italija

2004

 • Igrani film Žurka, produkcija ARBOS, režija Aleksandar Davić (HD Cam na 35 mm) – premijera na Sarajevo film festivalu

2005-2006

 • Senka, igrani film o Milevi Marić-Ajnštajn, režija Miloš Jovanović (kolor 35mm) trenutno u radu!
 • Zemlja vajaje, dokumentarni film, režija Petar Jovanović (DVCAM)

2006

 • Vukovar-završni rez, dokumentarni film, režija Janko Baljak (DVCAM)

2011

 • Frau Einstein, igrano-dokumentarni film, režija Miloš Jovanović

2016

 • Snevani Snegovi, igrani film, režija Zoltan Bičkei

            (kolor 35mm, HD)

Samostalne izložbe fotografija:

 • okotbar 1985 – izložba jazz fotografija, kao prateći program festivala “Dani džeza” u Novom Sadu
 • maj 1996 – Györ, Mađarska u okviru filmskog festivala “Mediawave
 • april 2000 – caffe “DUBLIN”, Petrovaradin
 • decembar 2002 – Metro-Paris, galerija “Most” KPZ Vojvodine, Novi Sad
 • januar 2003 – Metro-Paris, galerija kulturnog centra Pančevo
 • mart 2003 – Bane Petrić, “Frida” klub knjižara Novi Sad

Grupne izložbe fotografija:

 • oktobar 1989 – Oktobarski salon u Novom Sadu
 • decembar 1990 – Prvi Bijenale fotografije u Sremskim Karlovcima
 • 30.12.1994-10.01.1995 – Izložba pod nazivom Grad – Iščezavanja, Galerija Zlatno oko u Novom Sadu
 • februar 1996 – Izložba pod nazivom Odbrana grada u galeriji Radničkog univerziteta u Novom Sadu
 • 29. oktobar – 22. novembar 1996 – Lumieres, reflets, mémoires (Svetlosti, odsjaji, memorije), izložba u jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu, u okviru manifestacije Mois de la photo a Paris.
 • 1997 – Svetlosti, odsjaji, memorije, izložba u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu
 • jun-jul 2005 Ljudi, Prodajna galerija, Beograd

Jovan Milinov

Ive Andrića 3, Novi Sad

021 6772-172, 060 6772-172

[email protected]

http://toba.on.neobee.net

SNEVANI SNEGOVI
ÁLOM HAVA
Trejleri

igrani film
/koprodukcija Srbije i Mađarske/

direktor fotografije: Jovan Milinov /SRB/

scenario i reditelj: Zoltan Bičkei /SRB/

35 mm color Kodak, HD
trajanje: 112 min.